دکتر علیرضا مجلسی در رابطه با انواع بینی مطالبی را بیان نموده اند که در ادامه به آن ها می پردازیم. بینی ها را بر اساس ساختمان کلی و نوع پوست و غضروف بینی می توان به دو دسته بینی استخوانی و بینی گوشتی تقسیم نمود. بینی عضو مرکزی صورت است و کوچکترین ایراد آن زیبایی بقیه اجزای صورت را تحت شعاع قرار خواهد داد.
بینی استخوانی
همانطور که گفته شد یکی از انواع بینی ، دماغ استخوانی یا قوز دار می باشد که در ادامه مشخصه های اصلی آن ها را بیان می کنیم.
- از لحاظ ظاهر داشتن قوز روی بینی است.
- از لحاظ ساختمان غضروف و بافت استخوانی مستحکم
- از لحاظ پوست دارای پوست نازکی است به نحوی که استخوان بینی قابل لمس است.
جراحی بینی در نوع استخوانی
جراحی بینی استخوانی به دلیل اینکه دارای ایده ال ترین ویژگی ها برای انجم جراحی بسیار مناسب هستند و نتایج مطلوب و مورد رضایتی را به همراه دارند. نتیجه این نوع بینی ها می تواند بینی فانتزی یا عروسکی باشد.
بینی گوشتی
یکی دیگر از انواع بینی ، بینی گوشتی می باشد. این نوع دماغ ها دارای مشخصه های زیر می باشند.
- از لحاظ ظاهر فرم نوک بینی عموماً گرد و پهن است
- از لحاظ ساختمان دارای بافت و غضروف ضعیفی هستند.
- از لحاظ پوست دارای پوست ضخیم و غدد چربی فعال زیر پوست نوک بینی هستند به نحوی که اگر پوست بینی را با دو انگشت تحت فشار قرار دهیم شاهد تراوش مقداری چربی خواهیم بود.
عمل بینی در نوع گوشتی
برای اینکه جراحی دماغ های گوشتی مانند بینی های استخوانی دارای نتایج مطلوب و ماندگار باشد باید گرافت گذاری و تقویت بافت و غضروف ضعیف انجام شود. تورم این نوع بینی ها بعد از جراحی بیشتر است. نتیجه آن ها در بیشتر موارد، بینی هایی با فرم طبیعی می باشد.
بینی های ترکیبی
یکی از شایع ترین انواع بینی ، بینی های ترکیبی است که ترکیب دماغ های گوشتی و استخوانی هستند. این دسته از بینی ها ممکن است علاوه بر داشتن قوز روی پل بینی در قسمت نوک بینی مانند بینی های گوشتی حالت پهن و پوست ضخیمی دارد. جراحی این دسته از بینی ها هر چقدر که پوست بینی ضخامت کمتری داشته باشد و بافت و غضروف مقاومتری داشته باشد موفقیت آمیزتر خواهد بود.
انواع بینی
اصطلاحاتی همچون بینی گوشتی ، بینی استخوانی و بینی غضروفی که بصورت رایج برای توصیف انواع مدل بینی بکار می رود اگر چه یک دسته بندی علمی نمی باشد ولی تا حدودی برای برقراری ارتباط ودرک متقابل بین بیمار و جراح بینی کمک کننده است. از دیدگاه علمی دو ویژگی مهم تاثیر گذار بر نتایج نهایی جراحی ضخامت پوست و استحکام غضروف های بینی می باشند. هرچه پوست بینی ضخیم تر و غضروف ها ضعیف تر باشند نتایج عمل محدود تر خواهد بود.
منظور از دماغ های گوشتی بینی با پوست ضخیم می باشد که معمولا همراه با غضروف های ضعیف می باشد. از سوی دیگر آنچه بینی استخوانی و غضروفی نامیده می شود بینی با پوست غیرضخیم می باشد که در مواردی که بیمار دارای برجستگی قلبل توجه پشت بینی (هامپ) می باشد به آن استخوانی و در دیگر موارد غضروفی گفته می شود.
با این وجود در موارد زیادی اگرچه نمای ظاهری بینی دو نفر به ظاهرهمانند به نظر می رسد ولی از دیدگاه تخصصی بینی ها دارای انواع مختلفی بوده که جراحی بر روی آن ها باعث به وجود آمدن نتایج مختلفی خواهد شد. شاید آنچه سبب گردیده بعضی از عزیزان پارامتر شانس را در جراحی پررنگ تصور کنند عدم توجه به همین تفاوت ها باشد؛ که در دو بینی به ظاهر مشابه، دو نتیجه متفاوت را با وجود انجام عمل جراحی توسط یک جراح بینی مشترک رقم می زند. بنابراین هر فرد تنها پس از معاینه کامل توسط جراح بینی می تواند از ویژگی های خاص بینی خود آگاه گردد . از همین رو نباید دماغ خود را با هیچکس دیگر مقایسه نماید.